Apikal Rezeksiyon

Apikal Rezeksiyon

Apikal (Kök) Rezeksiyon

Kök rezeksiyonu, diş kökü ya da diş ucunda oluşan kist enfeksiyonların temizlenmesini sağlamaktadır. Apikal rezeksiyon uygulamasında, diş köküyle birlikte, dişin 1/3’lük bölümü de çıkarılmaktadır. Büyük azı dişler de dahil olmak üzere, tüm dişlere apikal rezeksiyon uygulaması yapılmaktadır. Kanal tedavisinde yaşanan sorunlar, dişte gelişen enfeksiyon ve kistler, diş kökünde oluşan sorunlar, dişte meydana gelen travmalar ve diş kökünün kırılması gibi durumlarda, apikal rezeksiyon uygulaması yapılmaktadır.

 

Apikal Rezeksiyon Uygulamasının Genel Özellikleri

Apikal rezeksiyon işleminin özellikleri, aşağıdaki listede sıralanmıştır:

  • Apikal rezeksiyon uygulaması, büyük azı dişleri ve diğer tüm dişlere uygundur.
  • Azı dişlere uygulama yapılmadan önce, azı dişlerin çevresi detaylı şekilde muayene edilmeli ve inceleme yapılmalıdır.
  • Alt çenedeki azı dişlere apikal rezeksiyon uygulandığında, sinirlere zarar verme riski bulunabilir. Sinirlere temas etme riski bulunuyorsa, apikal rezeksiyon yerine dişin çekilmesi uygun olacaktır.
  • Uygulama aşamasında, diş kökünün 1/3’lük bölümü kesilip çıkarılacağından, diş kökünün uzunluğuna göre operasyon yapılmaktadır. Diş kökü kısa olan kişiler, apikal rezeksiyon uygulamasına alınmamakta ve diş çekilmektedir.

Apikal Rezeksiyon Uygulaması Nasıl Yapılır?

Apikal rezeksiyon ameliyatının uygulanışı aşaması, aşağıda sırasıyla ele alınmıştır:

  • Hastaların durumuna göre, lokal ya da genel anestezi uygulanır.
  • Anestezi sonrasında, diş etlerine insizyon yapılmaktadır. İnsizyonun ardından, diş eti flabi kaldırılmaktadır.
  • Diş kökünün çevresinde bulunan kemiğin bir bölümü kaldırılarak, kök ucunda bulunan kist ya da enfeksiyonlar kesilmektedir.
  • Diş kökü düzeltildikten sonra, kanal tedavisinin diş köküne denk gelen bölümü biraz oyulmaktadır.
  • Açılan oyuğun içerisine, dışarıya sızdırma yapmayan özel bir dolgu malzemesi doldurulur ve açılan kanalın ağzı tekrardan kapatılır.
  • Kistin alınmasının ardından kalan boşluk, serum fizyolojikle bolca yıkanır.
  • Kist boşluğunda, büyük miktarda kemik boşluğu meydana gelmişse, kemik greftleri ve soketler kullanılarak, bölge kapatılır.

Apikal rezeksiyon uygulaması aşamasında kesi açılan yumuşak dokular, hassas dikişlerle kapatılır ve operasyon sonlandırılır.

Apikal Rezeksiyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Apikal rezeksiyon iyileşme süresi içerisinde dikkatli davranılması gereken konular şunlardır:

  • Operasyondan çıkıldıktan sonra, bölgeye 30 dakika boyunca tampon yapılmaktadır. Tampon uygulamasının amacı, kanamayı engellemektir.
  • Çok sıcak ve çok sert besinler tüketilmemeli, sıcak içecekler içilmemelidir.
  • Hastaların anesteziden tamamen kurtulması beklenmeli ve daha sonra katı gıdalar tüketilmelidir.
  • Ameliyat bölgesinin şişmemesi için çenenin dışından buz kompres uygulaması yapılmaktadır. Operasyonun yapıldığı 24 saatlik süre içerisinde, her 10 dakikada bir buz uygulanmalıdır.

Apikal rezeksiyon sonrasında, uygulama yapılan bölgeye 4 ay boyunca protez uygulanmamalı ve dişler zorlanmamalıdır.

Apikal Rezeksiyon Uygulamasının Yapıldığı Haller Nelerdir?

Apikal rezeksiyon işleminin uygulanacağı durumlar aşağıda verilmiştir:

  • Diş köklerinde kist olması durumunda apikal rezeksiyon yapılabilmektedir.
  • Diş köklerinde yapısal veya şekil bozukluğunun olması durumunda eğer kanal tedavisi tam olarak yapılamaz ise; apikal rezeksiyon uygulamasına başvurulabilmektedir.
  • Kanal tedavisi sırasında bir alet kırıldığında ve bu aletin çıkartılması zorunlu bir hale geldiğinde, apikal rezeksiyon tedavisi uygulanmaktadır.
  • Hastanın kanal tedavisi uygulandığı halde dinmeyen bir ağrısı var ise, apikal rezeksiyon uygulanabilmektedir.
  • Hastanın diş kökümüm kemik kısmının üçte bir oranında kırılması ile beraber apikal rezeksiyon işlemi zorunlu hale gelmektedir.

Apikal Rezeksiyon İle Diş Çekilmesinin Önüne Geçilebilir Mi?

Apikal rezeksiyon sonucu diş çekilmesinin önlenebilmesi mümkün olmaktadır. Diş hekimlerinin son çare olan diş çekilmesinden önce başvurabileceği bir tedavi yöntemidir. Ancak problemin nüksetmesi durumunda, ilerleyen zamanlarda diş çekilmesi de gerekebilmektedir.apikal rezeksiyon

Apikal Rezeksiyon Operasyonunda Kanama Olur Mu?

Apikal rezeksiyon işleminde kanamanın önüne geçilebilmesi için tampon kullanılmalıdır ve bu tamponun belirli bir süre bekletilmesi gerekmektedir. Tampon işleminden sonra hastanın ilgili bölgeye basınç uygulanabilecek bir işlem yapmaması gerekmektedir. Bu şekilde kanamanın önüne geçilebilmektedir. Ayrıca ilgili bölgenin daha kolay iyileşebilmesi için tüketilen gıdaların sertliğine de dikkat edilmelidir.

Apikal Rezeksiyon İşlemi Zor Mudur?

Apikal rezeksiyonun zorluğuna bakıldığında; operasyon lokal anestezi ile yapılmaktadır. Dolayısı ile işlem sırasında hastalar herhangi bir ağrı veya acı hissetmemektedirler. Operasyondan sonraki 2 veya 3 gün hastalarda şişlik ve morluk oluşumu olabilmektedir. Ancak diş hekimleri bunun önüne geçebilmek için ilaç vermektedir. Verilen ilaçların düzenli kullanılması durumunda; apikal rezeksiyon işleminde ve sonrasında herhangi bir zorluk çekilmemektedir.

Apikal Rezeksiyon Tedavisinden Sonra Oluşan Morluk Riskli Midir?

Apikal rezeksiyon sonrasında morluk ve şişlik oluşabilmektedir. Oluşan morluk ve şişlik oldukça normal karşılanmalıdır. Herhangi bir riski bulunmamaktadır ve diş hekimleri hastaların yaşadığı morluk ve şişlik problemlerinin en aza indirgenebilmesi için hem tavsiye hem de ilaç vermektedir.

Apikal Rezeksiyon İşleminden Sonra Enfeksiyon Tekrarlar Mı?

Apikal rezeksiyondan sonra enfeksiyonun tekrarlaması, var olan bir risktir. Hastanın tekrarlama olup olmadığını takip edebilmesi mümkündür. Diş köklerinde şişlik, iltihap ve ağrı gibi durumların oluşması ile beraber tekrarlamadan şüphelenilebilmektedir. Ayrıca hastanın apikal rezeksiyon ameliyatından sonra eğer enfeksiyon oluşur ise; bu durumda işlem yapılan bölgenin açılması ve hastalıklı bölgenin temizlenmesi gerekmektedir. Enfeksiyonun tekrarlamasının önüne geçilmesi için alternatif olarak implant tedavisi uygulanabilmektedir. Bu şekilde hastanın daha uzun süre sağlıklı kalabilmesi sağlanmaktadır. Diş implantları hastanın vücudu ile uyumlu olmaktadır ve eksik dişlerin yerini alarak estetik bir görünüm de sağlamaktadır.

Apikal Rezeksiyon Operasyonu İle Sağlanan Avantajlar Nelerdir?

Apikal rezeksiyonun artıları şu şekildedir:

  • Hastanın dişlerinde ve diş kökünde enfeksiyon oluşmasının önüne geçilmesini sağlamaktadır.
  • Apikal rezeksiyon operasyonu ile diş kayıplarının önüne geçilmektedir.
  • Hastanın dişlerinde derin çürüklerin olmasını ve çatlaklarının tedavi edilmesini sağlamaktadır.
  • Dişlerin eski canlılığını kazanabilmesi apikal rezeksiyon ile mümkündür.
  • Oluşan enfeksiyonların dişlerin kök ucundaki dokulara erişmesinin önüne geçmektedir.
  • Çene kemiğinin iltihap dolayısı ile aşınmaması için apikal rezeksiyon uygulanmaktadır.
  • Apikal rezeksiyon ile kanal tedavisinde elde edilen başarı yüzdesi arttırılabilmektedir.
  • Diş ağrılarını engellemesi ile beraber aynı zamanda oluşan şişliklerin de önüne geçilebilmektedir.
  • Apikal rezeksiyon tedavisi görmüş olan hastalar eğer ağız ve diş bakımlarına özen gösterir iseler; dişlerinin kırılma ve aşınma gibi bir problemi olmamaktadır.
Etiketler: , , , , , ,

Sizde Yorum Yapabilirsiniz “Apikal Rezeksiyon”

  1. Kistlerimden kurtulmak amacıyla tedavi gördüğüm apikal rezeksiyon alanında Ömer bey gayet planlı ve dikkatli bir şekilde bu süreci sorunsuz atlatmamı başardı. Teşekkürü borç biliyorum.

Bir cevap yazın

Eposta adresiniz gizli kalacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Sizde Yorum Yapabilirsiniz “Apikal Rezeksiyon”