2024 yılında diş beyazlatma işlemi gelişen teknoloji ile beraber çeşitlendirilmektedir. Hastalarımızın istedikleri tona kadar dişlerinin renginin açılması daha kolay hale gelmektedir. Diş beyazlatma 2020 tedavisi sonucunda her hastamızda elde edilen sonuç farklı olmaktadır. Diş beyazlatma işleminden en iyi sonucun alınabilmesi için ofis tipi diş beyazlatma tedavisinin ev tipi beyazlatma tedavileri ile desteklenmeleri gerekmektedir.
Diş Beyazlatma İşlemine İhtiyaç Duyulmasının Nedenleri Nelerdir?
Dişlerdeki renk değişimlerinin sebepleri şöyledir:
- Diş sıkma problemi olan hastalarımızda diş sinirlerinin canlılığını yitirmesi sonucunda dişlerde renk değişikliği görülebilmektedir.
- Flor oranı yüksek besinlerin tüketilmesi ile beraber dişlerin renklerinde değişimler gözlenebilmektedir.
- Çay, kahve, sigara gibi renklendiricilerin aşırı düzeyde tüketilmesi sonucunda dişte renk değişimleri olabilmektedir.
- Yaşam süresince fizyolojik renk değişimleri olabilmektedir.
- Bebeklik sürecinde antibiyotik kullanmış olan hastalarımızın dişlerinde renk koyulaşması görülebilmektedir.
- Amalgam dolgu sonrasında dişlerde renk değişimi oluşabilmektedir.
Diş Beyazlatma İşleminin Yapılabileceği Kişiler Kimlerdir?
Diş beyazlatma tedavisine uygun hastalarımız için bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. 18 yaşını doldurmuş olan bütün hastalarımıza beyazlatma tedavisi uygulanabilmektedir. Ancak beyazlatma işleminin uygulanamadığı durumlar şunlardır:
- Hastalarımızın dişlerinde farklı bir problemin olması halinde, doğru tedavi yöntemi ile bu problem çözüldükten sonra diş beyazlatma işleminin yapılması gerekmektedir. Bu sayede diş hassasiyeti ortadan kaldırılmış olmaktadır.
- Dişlerinde kaplama olan hastalarımıza uygulanabilecek bir tedavi değildir.
- Süt dişler için diş beyazlatma uygulaması yapılamamaktadır.
- Hamile hastalarımız için diş beyazlatma tedavisi uygun olmamaktadır.
Diş Beyazlatma Tedavisinin Yöntemleri Nelerdir?
Diş beyazlatma işleminin yolları aşağıda verilmiştir:
- Ofis tipi diş beyazlatma: Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra klinik ortamında yapılan beyazlatma işlemidir. Diş hekimlerimizi ile hastalarımız öncelikle diş rengi seçmektedirler ve sonrasında diş eti koruyucusu uygulanmaktadır. Beyazlatıcı jel sürüldükten sonra dişte belirli bir süre bekletilmektedir. Ardından jel temizlenmektedir ve diş istenen renge ulaşana kadar işlem tekrarlanmaktadır.
- Ev tipi diş beyazlatma: Diş hekimlerimiz öncelikle alt ve üst çenenin ölçüsünü aldıktan sonra bir diş beyazlatma plağı hazırlamaktadırlar. Dişin beyazlatılmak istendiği tona göre bir beyazlatıcı jel seçilmektedir ve hastalarımız plaklara bu beyazlatıcı jeli sürmelidirler. Ardından geceleri plağı dişlerine takmaları gerekmektedir. Ortalama 3 hafta süresince bu işlem tekrarlandığında dişler istenen beyazlığa ulaşabilmektedir.
Diş Beyazlatma Tedavisi İle Beraber Ağrı Hissedilir Mi?
Diş beyazlatma işleminin ağrıya sebep olması gibi bir durum ile karşılaşılmamaktadır. Hastalarımıza bir veya birkaç seansta diş beyazlatma işlemi uygulanırken oldukça konforlu bir tedavi süreci geçirilmektedir.
Diş Beyazlatma Tedavisi Sonrasında Dişler Ne Kadar Süre Beyazlıklarını Korumaktadırlar?
Bleaching sonrası dişlerin beyaz kalma süresine bakıldığında; hastalarımızın ağız ve diş sağlıklarına gösterdikleri özene, kullandıkları bakım ürünlerine ve beslenme düzenlerine göre bu süre farklılık göstermektedir. Kahve, çay, sigara gibi renklendiricileri kullanan hastalarımızda dişlerin beyazlığını koruma süresi daha kısa olmaktadır.
Diş beyazlatma 2020 işlemi öncesindeki dişlerin rengi de tedavinin başarı oranını etkilemektedir. Sarı dişlere uygulanan beyazlatma tedavisinin başarı oranı, kahverengi dişlere uygulanan işleme göre daha fazla olmaktadır. Sarı tondaki dişler için 2 tondan 6 tona kadar dişlerin beyazlatılabilmesi mümkün olmaktadır. Ancak gri tonlu dişler için beyazlatma derecesi çok daha düşük olmaktadır. 2 seneye kadar dişlerin beyazlıklarını koruyabilmek mümkündür.
Diş Beyazlatma Tedavisi Tekrarlanabilir Mi?
Diş beyazlatmanın tekrar yapılması mümkündür. Diş beyazlatma işlemi kalıcı bir uygulama değildir. Hastalarımızın diş beyazlatma sonrasında tükettikleri besinlere ve uyguladıkları bakımlara göre dişlerinin beyazlığı sadece belirli bir süre korunabilmektedir. Dişlerin tekrar istenen beyazlıkta olabilmesi için ise; diş beyazlatma işleminin tekrarlanması gerekmektedir.
Diş Beyazlatma Tedavisinin Zararı Var Mıdır?
Diş beyazlatmanın yan etkilerine bakıldığında; hastalarımızın tedavi sırasında kullandıkları ilaçlar, dişlerindeki değişiklikler sonucunda hassasiyet oluşabilmektedir. Sıcak ve soğuk hassasiyetinin ilerlemesi ile beraber hastalarımız 1-2 haftalık bir süreçte zorlanabilmektedirler. Ayrıca işlem sırasında kullanılan beyazlatıcıların diş etlerine teması ile beraber lokal yanmalar meydana gelebilmektedir. Lokal yanmaların etkileri de oldukça kısa süreli olmaktadır.
Diş beyazlatma işleminden sonraki 1-2 hafta içerisinde dişlere kaplama veya dolgu gibi uygulamalar yapılması mümkün değildir. Bunun nedeni ise; 1-2 hafta süresince beyazlatıcı ilaçların etkisi sürdüğü için dolgu veya kaplama yapılması durumunda bunun tutuculuk oranını azaltmaktadır. Bu sebeple uygulanan dolgu veya kaplama tedavisinin başarı oranı düşmektedir.
Piyasada satılan beyazlatıcı jellerin dişin yapısına zararı bulunmaktadır. Ancak diş hekimlerimiz kontrolünde yapılan diş beyazlatma işleminin herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Diş Beyazlatma Tedavisinden Sonra Uzak Durulması Gerekenler Nelerdir?
Diş beyazlatma sonrası kullanılmaması gerekenler arasında renklendirici yiyecek ve içecekler bulunmaktadır. Domates, şarap, kahve, sigara, çay ve kola gibi maddeleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Özellikle işlemden sonraki 2 gün içerisinde renklendirici maddeler hiç kullanılmamalıdır. Tüketilen yiyecek ve içeceklerin oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Diş beyazlatma 2020 işleminden sonra dişlerde kararma veya sararma olmasını engellemek amacı ile açık renkli gıdalar tercih edilmelidir.