Diş estetiği sanılanın aksine yalnızca porselen kaplama, diş beyazlatma ile ilgili değildir. Diş estetiği geniş uygulamaları kapsar. Dişlerin genel görünümündeki sorunları çözmek için yapılan müdahalelerin tümüne diş estetiği denebilir. Gülümserken inci gibi beyaz, düzgün dişler kişinin öz güvenine katkı sağlar. Kişisel bakımın en önemli göstergelerinden biri diş kabul edilir. Dişlerde çarpıklar, sararma, diş aralarında boşluklar olabilir. Bu durumlar kişinin görünüşünü olumsuz yönde etkiler. Diş problemleri yalnızca görünüş açısından değil, sağlık açısından da olumsuz etkiye sahiptir. Dişe estetik bu olumsuz durumların ortadan kaldırılması için yapılır.
Diş Estetiğinde Hangi Yöntemler Uygulanmaktadır?
Dişe uygulanan estetik yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Porselen dolgular,
- Tam seramik kaplamalar,
- Hizalama,
- Diş rengi açma,
- Lamina yaprak porselenler sıklıkla uygulanan diş eti estetiği yöntemleri arasında yer alır.
Diş Rengi Açmak
Diş Rengi Açmak en çok talep edilen diş estetik operasyonları arasında yer alır. Diş renginden zamanla gölgelenmeler, kararma ve sararmalar oluşabilir. Çok fazla kahve ve çay tüketmek, kozmetik ürünlerinin kullanımı ve yetersiz bakım gibi etmenlere bağlı olarak bu sararmalar ortaya çıkar. Bu durum kişinin öz güveninin zarar görmesine neden olur. Diş rengi açılması için işlem yaparken hekimin çeşitli prosedürleri detaylı olarak değerlendirmesi gerekir. Değerlendirmeye alınan prosedürler arasında diş implantları, köprüler, kuronlar, kompozit bağlama vb. yer alır.
Dişlerin yapısında mikroskobik boşluklar bulunur. Bu boşluklar içine sigara, çay, kahve birikmesi olur. Bu da dişlerin zamanla koyulaşmasına neden olur. Beyazlatma uygulaması yapılırken dişlerin üzerine preparatlar uygulanır. Bu uygulama ile dişin rengini koyulaştıran madde dişten uzaklaştırılmış olur. Diş Estetiği Ankara diş beyazlatma yaptırmak isteyenler endişelenmesinler çünkü beyazlatma uygulamasının dişe herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Diş beyazlatma ile dişler bir iki ton açılabilir.
Diş Hizalama ve Aralık Kapatma
Diş hizalanması ve aralık kapatma beyazlatmadan sonra en çok yapılan işlemlerdir. Dişin durumuna göre ortodonti ya da invisalign ile dişler hizaya getirilebilir. Dişler hizalama işleminden sonra kaplama kullanılarak iyileştirilebilir. Gülümsediğiniz zaman hizalama ve aralık kapatma işleminden sonra inci gibi dişlere sahip olursunuz.
Eğer bir ya da daha fazla dişiniz kayıpsa, hizalama ve aralık kapatmadan daha fazlasını yapmak gerekir. Gülüşünüz olumsuz etkilenir. Kayıp dişleri olan insanlar çürük riskindedir. Eksik dişler farklı yöntemler ile tedavi edilebilir. Köprüler, kısmi protezler, dental implantlar en çok kullanılan yöntemler arasında yer alır.
Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi endodonti alanının konusudur. Kanal tedavisi sinirin kendini tamir edemeyecek zarar görmesi halinde yapılır. Dişin kırılması ya da dişte derin çürükler olması halinde pulpa yani sinirler iltihaplanır. İltihap eder çıkarılmaz ise diş ve çevresinde dokular enfeksiyon kapar. Bu nedenle diş kayıp edilebilir. Kanal tedavisinde pulpa dokusu çıkarılır ve kanal boşluğu temizlenir. Daha sonra bu boşluk şekillendirilerek, uygun dolgu maddesi ile doldurulur. Bütün bu işlemler kanal tedavisi olarak adlandırılır. Kanal tedavisi her durumda gerekmez. Kanal tedavisini gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Soğuk ve sıcak hassasiyetinin uzun süre boyunca devam etmesi,
- Dişte kendiliğinden ağrı görülmesi,
- Dişin enfekte olmasından kaynaklı dişte renklenme ve bazı farklılıklar,
- Dişin çevresinde şişlik,
- Geceleri artan ve ağrı kesici ile geçmeyen ağrıların görülmesi durumunda kanal tedavisinden faydalanmak gerekir.
Dental İmplant Uygulaması
Dental İmplant titanyumdan üretilen yapay diş kökü oluşturma uygulamasıdır. Bu uygulama insan dokusu ile uyumludur. Çene kemiği ile biyolojik bağlama yapılır. Dental implant insan vücudunun bir parçası haline gelir. Eğer tek bir diş eksikse, komşu olan dişe dokunulmaz ve bir uygulama yapılmaz. Eğer çoklu diş eksikliği söz konusuysa, çözüm sabit diş ile sağlanır. İşlemin lokal anestezi altında gerçekleşmesi gerekir. Küçük bir cerrahi girişim ile kişi günlük yaşamına geri dönebilir.
İşlemden sonra implantların çene kemiği ile uygun olması için ortalama 3 ay kadar zaman geçmesi gerekir. 3 aylık süreç sona erdikten sonra diş yapmak için işe başlanır. Diş yapımı için estetik açıdan görünüm ve istek konusunda hasta ile beraber çalışılır. Bu işlem ise ortalama 3 ile 10 gün arasında değişiklik göstermektedir.
Tek Seansta Diş Estetiği
Tek seansta diş estetiği uygulamaları değişiklik göstermektedir. Günümüzde estetik kaygılardan dolayı yapılan estetik işlemler kısa süre içinde halledilebilmektedir. Diş hekimliği teknolojileri sayesinde bu işlemlerin süresi azalmıştır. Tam seramik köprü uygulaması, porselen dolgu, yaprak porselen uygulaması gibi uygulamalar tek seansta halledilebilmektedir. Hekim ile hasta birlikte ekran üzerinden 3D olarak görüntüleme yaparak işlem üzerinde çalışabilirler. Tek seansta yapılan yaprak porselen uygulaması yapısında metal bulunmaz. Yapısında kullanılan malzeme dişin doğal yapısı ile uygundur. Dişte ışık geçirgenliği açısından da doğal diş ile yakın benzerliği bulunur. Doğal dişe çok yakın olması Dişe estetik kaygılarını azaltmış, daha fazla insanın bu uygulamalara başvurmasını sağlamıştır.