Diş estetiği tanımını birkaç örnek vererek açıklamak istiyoruz. Aslında bu branşta uygulanan tedaviler geçmişte yapılan tedavilerle aynıdır. Değişen şey, teknolojinin gelişmesiyle beraber; teknikler, diş malzemeleri/materyalleri ve cihazlardır. 15-20 yıl önce diş dolguları siyah metal malzemeden yapılıyordu ve estetik anlamda oldukça kötü görünüme sahiplerdi. Ancak günümüzde porselen veya kompozit diş dolguları doğal diş renginde yapılmaktadır. Diş estetiği hem kadın hem erkeklerin sıklıkla tercih ettiği popüler bir diş hekimliği dalıdır. Türkiye’de diş estetiği kapsamında yapılan uygulamalar ve fiyatları şehir ve bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Ankara Diş Estetiği hizmeti veren klinikler, ülkenin en donanımlı ve deneyimli klinikleridir. Ankara’da bu anlamda çok sayıda profesyonel diş kliniği hizmet vermektedir.
Diş Estetiği Uygulamaları
Diş estetiği tedavisi yapılmadan önce kişinin bireysel gereksinimleri belirlenmeli ve en onun için uygun olan Diş Estetiği Uygulamaları için plan yapılmalıdır. Herkes için farklı tedaviler uygulanır ve herkes için aynı gülüş estetiğini sağlamak mümkün değildir. Bazı bireylerde bir veya daha fazla uygulama yeterli olurken, bazı hastalarda ise birden fazla tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Yapılacak olan tedavinin belirlenmesinde en önemli unsurlar hastanın yaşı, cinsiyeti, bireysel istekleri, yüz hatları, dudak yapısı, diş yapısıdır. En popüler diş estetiği tedavi yöntemleri şunlardır:
Diş eti estetiği: Pembe estetik olarak da adlandırılan bu uygulamada diş etleri şekillendirilir ve ağız yapısına uygun hale dönüştürülür.
Diş beyazlatma: Sıklıkla uygulanan tedavilerden biridir. Uygulama etkisinin kalıcılığı kişiden kişiye değişir. Ofis tipi ya da ev tipi olarak uygulanabilir.
Porselen lamina: Kırık ya da şekli bozuk dişlerde, ortodontik tedavilerin istenmediği veya diş çapraşıklığının fazla olmadığı durumlarda uygulanır. Dişin ön yüzeyinden sadece 30-70 mikron arasında inceltme işlemi uygulanır.
E-max: Estetik maksimumun kısaltılmışı olan E-max kaplama tedavisi, porselen laminalarla beraber en estetik kaplama türlerinden biridir. Porselen laminalarla genellikle uygulanan malzeme aynı olup, sadece kaplamaların uygulanış biçimi farklıdır. Diş çapraşıklığı fazla olan hastalarda tercih edilir.
Diş İmplant: Diş eksiklikleri hem gülüş estetiğini engeller hem de diş fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Diş eksikliklerinin giderilmesi için İmplant tedavisi pratik ve kolay bir tedavi yöntemidir.
Zirkonyum Kaplama: Zirkonyum maddesi dayanıklıdır, doğal diş rengiyle uyumludur, diş eti problemlerini en aza indirir. Zirkonyum diş kaplaması, estetik diş hekimliğinin en çok rağbet gören tedavi yöntemleri arasındadır.
İnlay-Onlay: diş dokusu kaybı veya hacim yetersizliği olan hastalara uygulanan bu dolgular porselen ve kompozit gibi farklı malzemelerde kullanılabilir. Bu uygulamaların yapılabilmesi için dolguyu destekleyecek yeterli diş dokusuna ihtiyaç vardır.
Diş estetiği kimler için uygundur?
Diş estetiği yaptırmadan önce kişinin ihtiyaçları doğru değerlendirilmeli ve ihtiyaç belirlenmelidir. Herkesin kendi mükemmel gülüşüne sahip olması için uygulanan tedaviler aynı olmayacaktır. Bu nedenle gülüş tasarımını bir veya daha fazla tedavi alternatifine indirgemek yanlıştır. Gülüş estetiğinde uygulanacak yöntemlerin belirlenmesinde hastanın yaşı, cinsiyeti, kişisel beklentileri, yüz hatları, çürük olup olmadığı, dudak yapısı, eksik diş problemi olup olmadığı, dişlerinin rengi, şekli gibi birçok unsur değerlendirilir. Birçok insan güzel bir gülüşe ve doğru çiğneme işlevlerine sahip olmak ve daha sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmak ister. Estetik anlamda bir restorasyon bireylerin özgüvenini arttırırken aynı zamanda ağız ve diş hastalıklarına bağlı olası sağlık sorunlarını da önlemektedir. Örneğin, dişlerde ciddi bozulmalara, diş eti hastalığı, kötü nefes, diş aşınması, diş çürüğü, çene ağrısı, çiğneme sorunları olabilir. Gülerken yarattığı etki kişinin gülümsemesinde de rahatsızlığa yol açabilir.
Diş estetiği neden yapılır?
Estetik bir gülüşe ihtiyacı olan herkesin farklı sebepleri vardır. Diş estetiği uygulamaları cinsiyet, uyumsuz dudaklar, dişlerin renginin bozulması, çarpık ve çarpık dişler, yaş ve yüz özelliklerinin birbiriyle uyumsuz olması gibi nedenlerle yapılabilmektedir. Ağız ve dişlerin yapısı hakkında fonksiyonel ve estetik kaygıları olan kişiler bu estetik diş uygulamalarını tercih etmektedir. Günümüz medikal teknolojilerinin sunduğu avantajlar sayesinde doğal, sağlıklı ve kozmetik açıdan etkileyici bir gülüşe sahip olmak mümkün. Bu artık bir rüya değil! Kişiye özel tedavi planı, uzman ve deneyimli diş hekimi ve donanımlı bir klinikte yapılan tedaviler ile fark yaratan sonuçlar elde edilebilir. Hastanın tedavi sonrasındaki memnuniyet oranı, yapılan uygulamanın başarı ile orantılıdır. Estetiğe gelince, hastanın görüşü alınmalı, istekleri not edilmelidir. Buna ek olarak, biyolojik ve fonksiyonel bakış açıları estetik sağlarken ihmal edilmemelidir.
Diş Estetiği Tedavi Süresi
Her tedavisinin süresi farklıdır. Bazı diş estetiği tedavileri, birkaç saat içinde tamamlanırken bazıları ise 1-2 hafta sürebilmektedir. Çünkü bazı tedaviler için özel diş yapımı gerekebilir. Aslında tedavi ve ölçülerin alınması kısa sürelidir ama malzemenin diş laboratuvarında üretilmesi biraz zaman alabilmektedir. Diş ve diş eti sağlığını düzeltmek ve daha estetik bir gülüş elde etmek amacıyla yapılan diş estetiği uygulamaları kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda planlanmaktadır. Bu nedenle belirlenen tedavi seçenekleri farklılık göstereceğinden diş estetiği uygulamalarının süresi de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Tedavi planlama sürecinde hekimlerin konsültasyonu sonrası tedavi süresi ve tedavi sürecinin detayları hakkında bilgi alınması daha sağlıkldır.
Diş Estetiği Tedavi Ömrü
Son yıllarda oldukça popüler olan diş estetiği, bilim ve estetik algıların kompleks bir şekilde harmanlanarak uygulandığı tedavi yöntemidir. Belirli bir disiplin veya tedavi türü olmasının yanı sıra estetik, fonksiyonel ve biyolojik açıdan hastaya en iyi sonuçları veren ve tüm disiplinleri içine alan bir Diş Hekimliği branşıdır. Ağız bölgesini, dişleri ve diş etlerini estetik olarak düzenlemeyi ve işlevlerini tam olarak yerine getirmeyi amaçlayan estetik diş hekimliği dalının ana teması sağlıklı ve güzel görünümlü gülüşler sağlamaktır. Bu nedenle, her tedavi ayrı ayrı planlanmaktadır. Güzel bir gülüş, estetik açıdan dikkat çekici olmasının yanı sıra sağlıklı bir ağız yapısı gerektirir. Diş estetiği tedavi ömrü genellikle 10 ila 20 yıldır. Tabi bu süre, yapılan uygulamaya bağlıdır. Hastanın, tedavi sonrasında hekiminin talimatlarına göre bakımını yapması da bu süreyi uzatır.
Sağlıklı bir gülüş birçok farklı etken içerir. Dişlerin tam ve beyaz olması, çene problemi olmaması, diş etlerinin ideal oranda görünmesi ve sağlıklı olması için herkes için farklı tedaviler gerekebilir. Dişlerin şekil bozukluğu ve renk değişikliği, insanlarda sosyal izolasyona yol açan ve özgüvenlerini kaybetmelerine neden olan psikolojik sorunlar yaratabilir. Herkesin güzel bir gülümsemeye ihtiyacı var. Dahası, bu durum sadece kozmetik açıdan ele alınmamalıdır. Diş eksiklikleri ve ortodontik problemler çiğneme fonksiyonlarına zarar vererek birçok farklı sağlık sorununa neden olabilir.
Diş Estetiği Fiyatları
Diş tedavisi için fiyatları belirlemek için hastanın muayene edilmesi gereklidir. Ortalama fiyat, yasalar gereği muayene sonrası verilebilmektedir. Diş Estetiği Fiyatları değişkenlik gösterir ve tedavinin içeriğine göre belirlenir. Hastanın talepleri ağız ve dişlerin yapısına, hangi tedavilerin uygulanacağına ve tercih edilen malzeme kalitesine göre değişmektedir. Fiyat istemek için ağız ve diş resimlerinizi online olarak kliniğimize gönderebilir ve fiyat teklifi alabilirsiniz. Ancak yine de, kesin ve net fiyat klinik muayeneden sonra belirlenecektir. Yurtdışından gelen hastalar için sunulan her şey dâhil hizmet paketleri oldukça avantajlıdır ve tüm tedavi sürecinin masraflarını karşılar. Unutmayın, kanunlar kapsamında internetten diş tedavi ücretlerini yazmak yasaktır. Diş klinikleri, tedavi fiyatlarını web sitelerine yazamamaktadır. Bu yüzden, güncel fiyatları direkt klinik ile iletişim kurarak öğrenmenizi tavsiye ederiz.