Diş eti kanamasının nedenleri arasında; bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklar, ağız hijyenine önem verilmemesi gibi sebepler bulunmaktadır. Diş eti kanaması neden olur sorusuna cevap vermek gerekir ise; travma, viral veya bakteriyel sebepler, sistemik durumlar, plak kaynaklı iltihap gibi sebepleri bulunmaktadır.
Diş Eti Kanamasının Semptomları Nelerdir?
Diş eti kanamasının belirtilerine bakıldığında; en sık rastlanan belirti, diş fırçalama işlemi sırasında kan görülmesi olmaktadır. Hastalarımızın diş eti kanamasına yol açan hastalıklarının belirtileri görülebilmektedir ve bunun sonucunda hassasiyet problemi yaşayabilmektedirler. Sıcak veya soğuk besinleri tükettiklerinde diş etlerinde sızlama hissetmektedirler. Ayrıca sıcak veya soğuk besinlerin çiğnenmesi esnasında diş etinde baskı hissedilmesi ve diş etinin normal renginden daha kırmızı olması gibi problemler ile karşılaşılabilmektedir. Şişlik oluşumu ve protezlerin diş etlerini aşırı sıkması gibi durumlar da diş eti kanamasının belirtileri arasında gösterilebilmektedir.
Diş Eti Kanamasının Sebepleri Nelerdir?
Diş eti kanamasının nedenleri aşağıda verilmiştir:
- Diş eti rahatsızlıklarının ilk aşaması olarak diş eti iltihabı görülmektedir. Diş etinin hassaslaşması ve kızarması da diş eti iltihabının habercisi olmaktadır. Hastalarımızın diş etlerinde oluşan plakların temizlenmemesi kaynaklı olarak zaman içerisinde birikmesi ve bakterilerin üremesine sebep olması ile beraber diş eti hassasiyeti oluşmaktadır. Rahatsızlığın ilerlemeden tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.
- Kan sulandırıcı ilaçlar gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak diş eti kanaması görülebilmektedir. Bu sebeple hastalarımızın ilaç kullanacakları zaman doktor kontrolünde ilaç kullanmaları gerekmektedir. Ayrıca uyguladıkları ağız bakım ürünlerinin hassas olmasına özen göstermelidirler.
- Hastalarımızın devamlı kullandıkları ağız bakım ürünlerini değiştirmeleri sonucunda; rutinlerinin dışına çıktıkları için diş eti kanaması görülebilmektedir. Diş hekimlerimize muayene olarak duruma göre eski rutin ürünlerine dönmeleri gerekebilmektedir.
- Hastalarımızın hamilelik sürecinde hormonal aktiviteleri değişiklik göstermektedir. Buna bağlı olarak diş hassasiyetleri gelişebilmektedir. Diş etlerinde kan akışı fazlalaşmaktadır ve bu sebeple hamile hastalarımız diş bakımı yaparlarken kanama görülebilmektedir.
- Ağız sağlığının sağlanabilmesi için her gün düzenli olarak ağız bakımının yapılması gerekmektedir. Dişlerin gün içerisinde en az 2 kere fırçalanması, diş ipinin kullanılması ve dilin temizlenmesi gerekmektedir. Bu uygulamaların yapılmaması veya özensiz yapılması halinde; diş eti hastalıkları ve diş eti kanaması riski oluşmaktadır.
- İşlenmiş gıdaların içeriğindeki bazı bileşenler sebebi ile diş etlerinde hassasiyet ve tahriş olabilmektedir. Vitamin ve mineral eksikliği çeken hastalarımızda diş eti kanaması görülebilmektedir. Bu sebeple hastalarımızın beslenmelerine özen göstermeleri gerekmektedir.
- Stres hem damar sağlığına iyi gelmediği hem de bağışıklık sisteminin güçsüz kalmasına sebep olduğu için diş eti kanamasının nedenleri arasındadır.
- Çiğneme kuvvetlerinin diş yapısına uygun şekilde uygulanmaması halinde; hastalarımızda diş eti kanamaları oluşabilmektedir. Ayrıca buna ek olarak ısırık hastalığı riski de bulunmaktadır.
- Diş eti kanaması neden olur sorusunun cevaplarından biri de HIV virüsüdür. Bağışıklık sisteminde hasara neden olduğu için diş eti kanamasına da yol açabilmektedir.
- C vitamini eksikliği sebebi ile ortaya çıkan skorbüt, diş eti çekilmesi ve diş eti kanamasına sebep olmaktadır.
- B12 vitamini eksikliği sonucu ortaya çıkan pernisiyöz anemi sonucunda diş eti kanaması görülebilmektedir.
- Karaciğerin hasara uğraması ile oluşan siroz hastalığı sonucunda diş eti kanaması olabilmektedir.
- Löseminin en önemli belirtilerinden biri diş eti kanaması olarak gösterilmektedir.
Diş Eti Kanaması Tanısı Nasıl Konur?
Diş eti kanamasının teşhisi için hastalarımızın diş hekimlerimize gelerek muayene olmaları gerekmektedir. Muayene ile beraber diş eti sağlığı hakkında net bilgiler elde edebilmek mümkün olmaktadır. Teşhisin konabilmesi için diş hekimlerimiz muayeneye ek olarak testler de talep edebilmektedirler. Ayrıca normal şartlarda 6 aylık periyotlarda diş hekimlerimize kontrole gelen hastalarımızın diş etlerinin durumu ile ilgili erken teşhiste bulunulması mümkün olmaktadır.
Diş Eti Kanaması İçin Nasıl Bir Tedavi Uygulanmalıdır?
Diş eti kanamasının tedavisi için hastalarımızın öncelikle ağız bakımlarına dikkat etmeye başlamaları gerekmektedir. Günlük rutin bakımlarını aksatmamaları ve altı aylık periyotlarda diş muayenesinden geçmeleri istenmektedir. Diş ipi kullanmaya başlamaları ile beraber diş plağı oluşumu engellenebilmektedir. Bu sayede diş eti kanaması riski de azaltılabilmektedir. Ayrıca antiseptik gargara kullanımı ile beraber bakteriyel enfeksiyon kaynaklı diş eti kanamalarının önüne geçilebilmektedir. Ilık tuzlu su ile gargara yapılarak diş etlerinin rahatlaması sağlanabilmektedir. Kullanılan diş fırçasının ise yumuşak uçlu bir diş fırçası olması gerekmektedir.
Diş eti kanaması şikayeti olan hastalarımızın rahatsızlıkları eğer ileri derecede ise; bu durumda ilaç tedavisi uygulanması gerekebilmektedir. Özel diş macunları, gargaralar ve ağrı kesiciler ile diş eti kanaması problemi ortadan kaldırılabilmektedir.
Diş Eti Kanamasını Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?
Diş eti kanaması tedavi edilmezse; ilerleyen zamanlarda gingivitis oluşumu gözlenmektedir. Ardından periodontitis ve sonrasında ilerlemiş diş eti hastalığı oluşmaktadır. Dolayısı ile diş eti kanaması neden olur sorusunun cevabının bulunması ve kanamaya neden olan sebebin ortadan kaldırılması gerekmektedir.