Diş Kaplama

Diş Kaplama

Diş kaplama; hastalarımızın dişlerinin daha sağlıklı ve estetik görünebilmesi için dişlerin ön yüzeyine bir materyalin yapıştırılma işlemidir. Diş kaplaması için dişin renginde, imce ve kabuk görünümlü malzemeler kullanılmaktadır. Genellikle üst ön sekiz diş için diş kaplama tedavisi tercih edilmektedir. Hastalarımızın daha estetik ve simetrik bir gülüş elde edebilmesini sağlayan diş kaplaması; estetik kaygıların önüne geçmektedir. Hatalarımızın sosyal hayatlarını da olumlu yönde etkileyen diş kaplamaları, oldukça uzun ömürlüdür.

Diş kaplama
Diş kaplama

Diş kaplama işleminde kullanılacak malzeme seçilirken avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurulduğunda; en avantajlı kaplama malzemesi zirkonyum olmaktadır. Işık geçirgenliği dolayısı ile doğal bir görünüm sağlayan zirkonyum maddesi; aşınmaya karşı da oldukça yüksek dirence sahiptir.

Diş Kaplamasına Neden İhtiyaç Duyulmaktadır?

Diş kaplama yapılması gereken durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Dişlerinde kırıklar olan hastalarımız için uygun bir tedavidir.
  • Eksik diş problemi olan hastalarımıza diş kaplaması yapılabilmektedir.
  • Dişlerinde renk değişimi olan ve diş beyazlatma işlemi ile bu renk değişimini gideremeyen hastalarımız için uygun bir işlemdir.
  • Dişler arasındaki boşlukların giderilmesi için diş kaplaması yapılmaktadır.
  • Normalden daha küçük boyutlarda dişi olan hastalarımız için diş kaplaması uygundur.
  • Dişlerinde şekil bozukluğu olan veya dişleri normalden saha sivri gözüken hastalarımızın problemleri diş kaplaması ile düzeltilebilmektedir.

Diş Kaplama Tedavisinin Uygulanabileceği Kişiler Kimlerdir?

Diş kaplama işlemine uygun olan hastalarımız; 18 yaşını doldurmuş olan bireylerdir. Gelişimini tamamlamış olanlar için uygun bir tedavidir. Gelişim çağındaki çocukların dişlerine kaplama yapılması önerilmemektedir. Sadece acil ve zorunlu bir durum oluşur ise; 18 yaşından küçük çocuklara diş kaplama tedavisi uygulanabilmektedir.

Diş kaplama
Diş kaplama

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Diş kaplama türleri aşağıda verilmiştir:

  • Porselen Diş Kaplama: Kaplama malzemesi olarak porselenin kullanıldığı diş kaplama türüdür. Hastalarımızın doğal dişlerinin rengine göre hazırlandığı için estetik kaygı duyulmasına gerek olmamaktadır. Kırılmalara karşı dayanıklı bir diş kaplaması olduğu için kullanım ömrü oldukça uzun olmaktadır.
  • Zirkonyum Diş Kaplama: Hastalarımızın orijinal dişlerine en yakın görünümün elde edilebildiği diş kaplama türüdür. Diğer kaplama türlerinden farklı olarak zirkonyum kaplama ile hastalarımızın diş etlerinde problem oluşmamaktadır. Ayrıca sıcak ya da soğuk hassasiyeti hissetmeleri gibi bir durum söz konusu değildir. Genellikle ön dişler için daha uygun olan bir diş kaplama türüdür.
  • Metal Destekli Diş Kaplama: Daha koyu renkli bir görünümü vardır ve bu yüzden genellikle tercih edilen diş kaplama türlerinden değildir. Maliyet bakımından değerlendirildiğinde ise; diğer diş kaplama türlerine göre daha uygun olmaktadır. Dayanıklı olan metal destekli diş kaplamalar, genellikle arka dişler için tercih edilmektedirler.
  • Empress Diş Kaplama: Full porselen diş kaplama olarak da bilinmektedir. Bu işlem için öncelikle hastalarımızın dişlerine belirli miktarda aşındırma yapılması gerekmektedir. Sonrasında gerekli işlemler ile kaplama yapılmaktadır. Hastalarımızın dişlerinin renginde olan empress diş kaplama ile oldukça estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.

Diş Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş kaplaması yapılırken öncelikle hazırlık aşaması bulunmaktadır ve bu aşamada tıbbi analiz yapılmaktadır. Hastalarımıza gülüş tasarımı yapılabilmesi için en uygun yöntem belirlenerek uygulanması için tedavi planlaması yapılmaktadır. Uygulanacak olan diş kaplamasının türünü, hastalarımız diş hekimlerimiz ile beraber seçebilme imkanına sahiptirler. Diş kaplamalarının avantajları ve maliyetleri göz önüne alınarak tercih yapılmaktadır. Ardından izlenmesi gereken adımlar şöyledir:

  • Diş kaplaması yapılacak olan bölüm için ölçü alma işlemi yapılmaktadır.
  • Seçilen kaplama maddesi ve alınan ölçüler doğrultusunda üst yapı çalışmaları yürütülmektedir. Ağız içerisine en uygun şekilde malzeme şekillendirilmektedir.
  • Prova seansları gerçekleştirilmektedir. Estetik değerlendirmelerin yanı sıra, ölçülerin de doğru olup olmadığına bakılmaktadır.
  • Kaplamalar özel bir malzeme kullanılarak dişlere yapıştırılmaktadır. Bu süreç yaklaşık olarak 2 seans ile 4 seans arasında sürebilmektedir. Bu süreçte hastalarımızın dişlerinde hassasiyet oluşması normaldir.

Diş Kaplama Tedavisinin Süresi Ne Kadardır?

Diş kaplama
Diş kaplama

Diş kaplama işleminin süresi; hastadan hastaya göre değişmekle beraber ortalama 2-4 seans arası olmaktadır. Bir gün içerisinde sadece tek seans yapılabilmektedir. Ortalama 10 günlük bir uygulama süresinde diş kaplama tedavisi tamamlanabilmektedir. Hastalarımızın diş kaplaması yapılacak olan diş sayıları ve köprü protezleri, tedavi süresinde etkili olmaktadır.

Diş Kaplama Tedavisinin Ömrü Ne Kadardır?

Diş kaplamalarının kullanım ömrüne bakıldığında; hastalarımızın ağız ve diş sağlıklarına dikkat etmeleri durumunda, kaplamaların ömürleri de uzamaktadır. Her hastamız için kullanım ömrü farklı olmaktadır. Ayrıca diş kaplamasında kullanılan malzeme de kullanım ömründe etkili olmaktadır. Ancak ortalama 10-15 yıl gibi bir süre kaplamalarını kullanabilmeleri mümkündür.

Diş Kaplama Tedavisi Sonrasında Bakım Nasıl Yapılmalıdır?

Diş kaplama sonrası bakım yapılırken, ağız ve diş sağlığı için uygulanan rutin bakım işlemlerinin devam ettirilmesi gerekmektedir. Gün içerisinde en az 2 kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Diş fırçası ile ulaşılamayan bölgelerdeki besin artıklarının temizlenebilmesi için diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca diş kaplama tedavisinden sonra diş hekimlerimizin belirlediği periyotlarda kontrol seanslarına aksatmadan gelmeleri gerekmektedir.

Bir cevap yazın

Eposta adresiniz gizli kalacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Bu sayfada toplam 0 Ayrı Müşteriye ait yorum bulunmaktadır. Sizde Diş Kaplama ile ilgili yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz Müşteri yorumları ve sorularınız bizzat Dt. Ömer Bayar tarafından cevaplandırılacaktır.