Diş Taşı Temizliği

Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği işlemi, detetraj olarak da isimlendirilmektedir. Diş taşı temizliği; diş taşının ya da diğer ismi ile tartarın diş yüzeyinden temizlenmesi için yapılmaktadır. Diş hekimlerimiz tarafından yapılması gereken bu işlemler, özel dental cihazlar ile gerçekleştirilmektedir. İşlemin diş taşı birikmesi ile beraber, belirli periyotlarda tekrarlanması gerekebilmektedir. Tekrarlanmaması halinde ise; diş ve diş eti problemleri görülebilmektedir. Besin artıklarının ağız içerisinde 12 saat süre ile kalması, diş plağının oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir. Bu sebeple hastalarımızın diş taşı oluşumunu engellemek için ağız ve diş temizliklerine özen göstermeleri gerekmektedir.

Ankara Diş taşı temizliği
Ankara Diş taşı temizliği

Diş Taşının Ağız Sağlığına Etkisi Nedir?

Tartarın ağız sağlığına etkisine bakıldığında; tartarların ve plakların diş yüzeyine yapışması ile beraber dişlerin yüzeyleri daha yapışkan ve pürüzlü hale gelmektedir. Bu da diş eti rahatsızlıklarına ve çürüklere yol açabilmektedir.

Ağız sağlığı için tehlike oluşturmasının yanı sıra; diş taşı kozmetik problemler de yaratmaktadır. Gözenekli bir yapısı olduğundan; lekelerin emilimini sağlayabilmektedir. Bu da hastalarımızın çay ya da kahve gibi renklendirici gıdalar tüketmeleri halinde; dişlerindeki tartarda renk değişimi gözlenmesine sebep olmaktadır.

Diş Taşı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Diş taşı oluşumu; leke, tükürük, besin artığı ve kir birikimi olmaktadır. Bu sebeple dişlerin üzerinde sarı renkte lekeler görülebilmektedir. Bunlara da tartar ismi verilmektedir. Sert oldukları gibi aynı zamanda hızlı yapışma özellikleri de bulunmaktadır. Diş taşının birikmesi ile beraber, hastalarımızda ağız kokusu görülebilmektedir.

Diş Taşı Temizliği İçin Nasıl Bakım Uygulanmalıdır?

Diş taşının uzaklaştırılması için hastalarımızın gün içerisinde en az 2 kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Ancak bazen hastalarımızın ulaşamadıkları bölgelerde diş taşı oluşumu gözlenebilmektedir. Bu gibi durumlarda diş taşının birikmeye devam etmesi, diş eti problemleri dahil olmak üzere birçok rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Fırçalanarak diş taşlarının uzaklaştırılamaması durumunda; diş hekimlerimizden profesyonel yardım alınması ve diş taşı temizliğinin yaptırılması gerekmektedir.

Diş taşı temizliği
Diş taşı temizliği

Profesyonel diş taşı temizliğinin doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir. Hastalarımızın kendi başlarına uygunsuz ve keskin aletler ile dişlerindeki taşları temizlemeye çalışmaması gerekmektedir. Manuel taş temizleme araçları veya ultrasonik cihazlar ile diş hekimlerimiz temizleme işlemini gerçekleştirmektedir.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Gerçekleştirilir?

Diş taşı temizliği yapılırken tartarların sadece diş yüzeyinde olduğu durumlarda lokal anesteziye dahi gerek duyulmadan işlem yapılabilmektedir. Ancak diş taşının diş eti çizgisinden ilerlediği durumlarda küretaj işlemine başvurulmaktadır. Diş taşı temizliği için öncelikle ultrasonik temizleyiciler ile diş taşlarının kırılması gerekmektedir. Ardından kalan tartar parçalarının alınabilmesi için detaylı temizlik araçları kullanılmalıdır. Pürüzlü yüzeylerin parlatılması işlemi yapılmalıdır. Dişler üzerindeki renklenmelerin giderilmesi ile beraber dişler parlatılmalıdır. Dişler pürüzsüz hale gelene kadar bu işlem tekrarlanabilmektedir ve hastalarımızın ağız içerisindeki durumuna göre birden fazla seans yapılabilmektedir.

Diş Taşı Oluşumunu Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Tartar oluşumunun önlenebilmesi için öncelikle ağız ve diş bakımına önem verilmesi gerekmektedir. Doğru diş fırçalama teknikleri ile düzenli bir şekilde dişlerinin fırçalanması gerekmektedir. Diş fırçalarken kullanılan diş macununun florür içermesi tavsiye edilmektedir. Ancak diş bakımı için diş fırçalamak yeterli olmamaktadır. Gün içerisinde en az bir kere diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi kullanırken problem yaşayan hastalarımız ise; diş arası fırçaları kullanmalıdırlar. Ayrıca belirli periyotlarda diş hekimi randevularını ihmal etmemeleri gerekmektedir.

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş taşı temizliği
Diş taşı temizliği

Diş taşı temizliği sonrasında dikkat edilecekler şu şekildedir:

  • Hastalarımızın ağız ve diş sağlıklarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda altı aylık periyotlarda diş hekimlerimizi ziyaret etmeleri gerekmektedir. Bu şekilde yapılan diş taşı temizliğinin etkisinin daha uzun sürmesi sağlanabilmektedir.
  • Kontrol seanslarında hastalarımızın dişlerinde iltihap gözlenir ise; diş taşı temizliği için gerekli işlemler tekrarlanmaktadır.
  • Diş taşının temizlenmesi ile beraber dişler arasındaki boşluklar hissedilebilmektedir. Ayrıca uzun süre tartar birikmesi sonucunda diş sallanmaları olmuş ise; diş taşı temizliği yapılsa da destek doku kayıpları sebebi ile dişler sallanmaya devam edebilmektedirler.
  • Tedaviden sonraki ilk günlerde hastalarımızın hafif kanamalarının olması normaldir. Kan görüldüğünde endişe edilmesine gerek olmamaktadır. Antiseptik ağız gargaralarının, diş iplerinin ve diş fırçalarının kullanımına devam edilmesi gerekmektedir.
  • Diş taşı temizliği sonrasında iyileşme sürecinin atlatılabilmesi için tuzlu su ile gargara yapılabilmektedir.
  • Diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra hastalarımızın iyileşme sürecinde hafif ağrılarının olması normal karşılanmaktadır. Bu ağrıların dayanılmaz boyutlara gelmesi durumunda; diş hekimlerimizin verdiği ağrı kesicileri kullanmaları gerekmektedir.
  • İyileşme sürecinde şişlik oluşumu gözlenir ise; soğuk kompres yardımı ile şişlik indirilebilmektedir.
  • Diş taşı temizliğinden sonra 2 saat süresince herhangi bir besin tüketilmemelidir.
  • Diş taşı temizliği yaptırıldıktan sonraki 24 saat içerisinde sıcak ve soğuk hassasiyeti olabileceği için sıcak ya da soğuk besinlerden uzak durulmalıdır. Bu süreçte diş etlerinde sızıntı olması muhtemel olduğu için hassasiyet de normal karşılanmalıdır. Ancak eğer hassasiyet birkaç günden daha uzun sürer ise; diş hekimlerimize başvurmaları gerekmektedir.

Bir cevap yazın

Eposta adresiniz gizli kalacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Bu sayfada toplam 0 Ayrı Müşteriye ait yorum bulunmaktadır. Sizde Diş Taşı Temizliği ile ilgili yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz Müşteri yorumları ve sorularınız bizzat Dt. Ömer Bayar tarafından cevaplandırılacaktır.