Gömülü Dişlerin Hepsi Çekilmeli Mi?

Gömülü Dişlerin Hepsi Çekilmeli Mi?

Gömülü dişlerin çekilmesi için enfeksiyon, yer darlığı, çürük problemi, ağız kokusu gibi nedenlerin olması gerekmektedir. Gömülü dişlerin hepsi çekilmeli mi sorusuna yanıt vermek gerekir ise; hastalarımızın gömülü dişleri bir sorun yaratmadığı sürece çekilmemelidirler. Ancak beklenmedik ağrı ve problemlere sebep olabilecekleri için önlem amaçlı gömülü dişlerin çekilmeleri gerekebilmektedir. Probleme yol açan gömülü dişlerin çekilmemesi halinde; apse, çürük oluşumu, diş eti problemleri, çene kemiğinin zayıflaması gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Gömülü dişlerin hepsi çekilmeli mi?
Gömülü dişlerin hepsi çekilmeli mi?

Gömülü Dişlerin Çekilmesini Gerektiren Nedenler Nelerdir?

Gömülü dişlerin çekilme sebepleri aşağıda belirtilmiştir:

  • Çevresindeki komşu dişlerin çürümesine veya kaybedilmesine neden olabileceği için gömülü dişlerin çekilmeleri gerekmektedir.
  • Çevresinde kist veya ameloblastoma türünde tümörlere rastlanması halinde gömülü dişlerin çekilmeleri gerekmektedir.
  • Yapılacak olan protezlerin kullanımını zorlaştıracağı için gömülü dişlerin çekilmesi gerekebilmektedir.
  • Diş estetiği veya gülüş tasarımı sonrasında dişlerde meydana gelen bozulmalar ile beraber gömülü dişlerin çekilmeleri gerekmektedir.

Gömülü Dişlerin Çekim Süreci Nasıldır?

Gömülü dişlerin çekimi için öncelikle gömülü dişin konumu belirlenmektedir. Bunun için röntgen çekilmektedir. Ancak röntgen ile istenen sonuç elde edilemediğinde, tomografiye başvurulabilmektedir. Diş çekimi ile ilgili gerekli planlama yapıldıktan sonra çekim işlemine başlanmaktadır. Öncelikle lokal anestezi ile çekim bölgesi uyuşturulmaktadır. Ardından ilgili diş yerinden alınmaktadır. İşlem lokal anestezi ile yapıldığı için ağrı hissedilmemektedir. Çekilecek olan gömülü diş sayısına ve çekilecek dişlerin durumuna göre çekim süresi değişiklik gösterebilmektedir. Ortalama 1 haftalık bir süre içerisinde çekim bölgesi iyileşebilmektedir.

Gömülü Dişlerin Hepsinin Çekilmesi Gerekli Midir?

Gömülü dişlerin hepsi çekilmeli mi?
Gömülü dişlerin hepsi çekilmeli mi?

Gömülü dişlerin çekilmesinin gerekliliğine bakıldığında; çene darlığı veya pozisyon bozukluğu gibi sebepler ile ağız içerisinde kendisine yer bulamamış olan dişler gömülü pozisyonda kalmaktadırlar. Gömülü dişlerin hepsi çekilmeli mi sorusuna cevap vermek gerekir ise; bazı gömülü dişler, senelerce herhangi bir problem çıkartmadan varlıklarını sürdürebilmektedirler. Ancak bazıları ise; dişte çürümeye, kemikte enfeksiyona sebep olabilmektedir. Uygulanacak olan diğer tedavilerin başarılarını olumsuz etkileyebilmektedirler.

Gömülü dişlerin çekileceği zaman belirlenirken; hastalarımızın rahatsız olmaya başladıkları ve uygulanacak olan tedavilerinin başarısını etkileyeceği öngörüldüğü zaman çekim işlemi yapılmalıdır. Ağız içerisinde gömülü dişi bulunan hastalarımızın periyodik olarak diş hekimlerimize kontrole gelmeleri ve gömülü dişlerini takip altında tutmaları gerekmektedir.

Gömülü Dişlerin Çekimi İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Gömülü dişlerin çekimi için önemli noktalar şu şekildedir:

  • Diş çekimi sürecinde diş hekimlerimizin uyarıları dikkate alınmalıdır.
  • Gömülü diş çekildikten sonra kanama olmaktadır ve kanın durması için çekim bölgesine tampon yerleştirilmektedir. Bu tamponun yaklaşık 30 dakika ısırılarak tutulması gerekmektedir. Eğer kanama durdurulamaz ise; tampon yenilenmelidir.
  • Diş hekimlerimizin buz önermesi durumunda; hastalarımızın çekim bölgesine 10’ar dakikalık periyotlarda buz uygulaması gerekmektedir.
  • Gömülü dişin çekildiği bölgenin mutlaka temiz tutulması gerekmektedir.
  • Gömülü diş çekildikten sonraki 24 saat içerisinde; çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler, alkol, sigara, asitli içecekler tüketilmemelidir. Bu süreçte yaralı bölgenin herhangi bir besin için kullanılmaması gerekmektedir.
  • Gömülü diş çekildikten sonraki 2 saat içerisinde herhangi bir gıdanın tüketilmemesi gerekmektedir. 2 saat dolduğunda ise; sadece ılık ve yumuşak besinler tüketilebilmektedir.
  • Gömülü dişin çekildiği günün gecesinde yatarken yüksek yastık kullanılması gerekmektedir.
  • Gömülü diş çekildikten sonra diş hekimlerimizin önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilaçlar haricinde herhangi bir ilaç kullanımı olmamalıdır.
  • Gömülü yirmilik dişlerin çekimi sırasında cerrahi operasyon gerçekleştirilmiş ise; bu durumda çekim bölgesine buz tampon yapılması gerekmektedir.
  • İyileşme süreci tamamlanana kadar hastalarımızın ağızlarını su ile çalkalamamaları gerekmektedir.
  • Gömülü dişin çekildiği bölgeye temas edilmemesi ve hatta yaranın olduğu bölgenin emilmemesi gerekmektedir.
  • Çekim işleminin üzerinden 24 saat geçtikten sonra ılık tuzlu su ile gargara yapılır ise; iyileşme sürecinin daha hızlı geçtiği görülmektedir.
  • Çekim bölgesinin besin artıkları ile dolmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu sebeple çekimden 24 saat sonra çekim bölgesi fırçalanabilmektedir. Ancak yumuşak bir fırça kullanılmalıdır. Ayrıca yavaş hareketler ile bastırılmadan fırçalanmalıdır.

Gömülü Dişlerin Çekimi Sonrasında Herhangi Bir Yan Etki İle Karşılaşılır Mı?

Gömülü dişlerin hepsi çekilmeli mi?
Gömülü dişlerin hepsi çekilmeli mi?

Gömülü dişlerin çekilmesinin risklerine bakıldığında; her operasyon sonrasında görülebilecek riskler bulunmaktadır. Çekim işleminden sonraki 24 saat içerisinde çekim bölgesinde kanama meydana gelebilmektedir. Hafif kanama olması durumunda endişe edilmesine gerek olmamaktadır. Ancak kanamanın derecesi artar ise; kanamaya ek olarak ağrı ve şişlik de oluşur ise, bu durumda hastalarımızın vakit kaybetmeden diş hekimlerimize başvurmaları gerekmektedir.

Çekilecek olan gömülü dişin pozisyon olarak çene sinirine yakın olması halinde; çekim sırasında eğer sinirin konumu dikkate alınmaz ise, bazı riskler ortaya çıkabilmektedir. Bu riskleri engellemek için ise; üç boyutlu röntgenler ile dişin pozisyonu tespit edilmeli ve sonrasında tedavi planlaması yapılmalıdır. Gömülü dişlerin hepsi çekilmeli mi sorusuna cevap verebilmek için röntgen sonuçlarının incelenmesi ve gömülü dişerin risk yaratıp yaratmadığına bakılması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

Eposta adresiniz gizli kalacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Bu sayfada toplam 0 Ayrı Müşteriye ait yorum bulunmaktadır. Sizde Gömülü Dişlerin Hepsi Çekilmeli Mi? ile ilgili yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz Müşteri yorumları ve sorularınız bizzat Dt. Ömer Bayar tarafından cevaplandırılacaktır.