Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi; çürüyen ya da enfekte olan dişlerin kurtarılması amacı ile uygulanan bir tedavidir. Kanal tedavisine zamanında ve erken başlanması, dişin kurtarılma olasılığını arttırmaktadır. Kanal tedavisinin yapılmaması durumunda; enfeksiyon çevre dokulara yayıldığı için hastalarımızın dişlerinin kaybedilmesi muhtemeldir. Gelişen teknoloji ile beraber, kanal tedavisi sayesinde dişler çekilmekten kurtarılabilmektedirler.Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanmaktadır?

Kanal tedavisi yapılırken diş hekimlerimizin izledikleri aşamalar şu şekildedir:

  • Ön dişin arka kısmında ya da azı veya küçük azı dişlerinin kuronunda delik açılarak kanal tedavisi işlemine başlanmaktadır.
  • Hastalıklı pulpanın çıkartılma işlemi yapılmaktadır. Sonrasında ise; pulpa boşluğu ve kök kanalları temizlenmektedir. Kanal dolgusuna uygun hale gelmesi için genişletilme ve şekillendirilme işlemleri yapılmaktadır.
  • Kanal tedavisinin tamamlanması için birden fazla seans gerekli ise; bu durumda seanslar arasında dişlerin korunabilmesi için kuronlarda açılan deliklere geçici dolgu yapılmaktadır.
  • Bir sonraki seansa gelindiğinde geçici dolgu çıkartıldıktan sonra pulpa boşluğu ve kanal doldurulmaktadır. Doldurma işlemi, gutta percha isimli malzeme ile sokulup özel yapışkan ile yapıştırılmaktadır. Gutta percha; konik uçludur ve aynı zamanda kauçuktur. Yapısal destek almak amacı ile bazı durumlarda metal ya da plastik çubuk kanal içerisine yerleştirilebilmektedir.
  • Dişin üzerine kuron kaplanma aşamasına geçilmektedir. Ancak eğer diş kırık ise; öncesinde onarılması gerekmektedir. Post uygulaması ile onarıldıktan sonra dişin doğal bir görünüm alması sağlanmaktadır.

Kanal Tedavisi Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?

Kanal tedavisi ağrısı olan bir uygulama değildir. Lokal anestezi yöntemi ile yapılan bir işlem odluğu için hastalarımız bu süreçte ağrı hissetmemektedirler. Ancak ağrının çok olması veya enfeksiyon yaşanması gibi durumlarda; dişlerde uyuşma problemi görülebilmektedir. Böyle durumlarda, gelişmiş uyuşturma yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir.

Kanal TedavisiKanal Tedavisinin Uygulama Süresi Ne Kadardır?

Kanal tedavisinin süresi; hastalarımızın ağız içerisindeki duruma göre değişiklik göstermektedir. Enfekte olan diş için enfeksiyonun ortadan kaldırılabilmesi amacı ile birden fazla seans uygulanması gerekebilmektedir. Ancak komplike olmayan kanal tedavileri için tek seans yeterli gelebilmektedir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı Hissedilir Mi?

Kanal tedavisinden sonra ağrı oluşması mümkündür. Kanal tedavisi ile beraber dişteki sinirler alınmaktadır. Bu sebeple dişin dış uyaranlardan etkilenmesi gibi bir durum yaşanmamaktadır. Ancak işlemden sonraki birkaç hafta içerisinde çiğneme fonksiyonu kullanıldığında; hastalarımız hem hafif ağrı hem de hassasiyet hissedebilmektedirler. İyileşme sürecinin tamamlanması ile beraber hafif ağrı da geçmektedir.

Kanal Tedavisinden Sonra Diş Restorasyonu İçin Ne Yapılmalıdır?

Kanal tedavisi sonrası diş restorasyonu yapılırken; kanal tedavisinin uygulandığı dişin konumu önemli olmaktadır. Ön dişlere kanal tedavisi uygulanmış ise; madde kaybı da az ise, diş dolgusunun yapılandırılabilmesi mümkün olmaktadır. Fakat arka dişlerdeki diş restorasyonu için kurona gerek duyulmaktadır. Kuron yapılacak olan bazı dişlerde; core ismi verilen alt yapının yapılması gerekmektedir. Bu alt yapının tutunabilmesi için ise post kullanımı gerekmektedir.

Kanal Tedavisinden Sonra Başarı Sağlanma Oranı Nedir?

Kanal tedavisi başarı yüzdesi; ortalama %95 civarındadır. Başarı oranı yüksek olan bir tedavidir ve hastalarımızın kanal tedavisi yapılmış olan dişlerini ömürleri boyunca kullanmaları mümkündür. Ancak her ne kadar diş temizleme ve dolgu işlemleri özenli bir şekilde yapılmış olsa da; dişlerin kök kanallarında enfeksiyon oluşma riski bulunmaktadır.

Kanal Tedavisi Sonrasında Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?Kanal Tedavisi

Kanal tedavisinden sonra ortaya çıkabilecek problemler aşağıda belirtilmiştir:

  • Dişteki kök kanalının öngörülenden daha fazla olması halinde; eğer kök kanallarından birinin temizlenmesi atlanmış ise, temizlenmemiş kök kanalları enfeksiyona neden olabilmektedirler.
  • Diş kökünde bilinmeyen bir çatlak oluşur ise; buna bağlı komplikasyon görülebilmektedir.
  • Bakterilerin restorasyonu aşarak dişin iç kısımlarına geçmesi ve ilgili bölgeyi enfekte etmesi durumunda; komplikasyon oluşumu gözlenebilmektedir.
  • Sızdırmanın olmaması için kullanılan malzemenin zaman içerisinde parçalanması, bakterilerin dişin iç bölümüne yerleşmesi gibi durumlar; komplikasyon oluşmasına neden olabilmektedir.

Kanal Tedavisi Uygulamasından Sonra Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Kanal tedavisinden sonra bilinmesi gerekenler aşağıda verilmiştir:

  • Kanal tedavisinin tek seansta bitmediği durumlarda, tedavi tamamlanana kadar uygulama yapılan dişin kullanılmaması gerekmektedir.
  • Kanal tedavisinden sonraki 2 saat içerisinde herhangi bir yiyeceğin veya içeceğin tüketilmemesi gerekmektedir.
  • Kanal tedavisinden sonraki 1-2 gün içerisinde hastalarımızın sıcak ve soğuk hassasiyetlerinin oluşması mümkündür. Bu süreçte sıcak ve soğuk gıdaları tüketmemeye özen göstermelidirler.
  • Ağız ve diş sağlığına önem verilmelidir. Hastalarımızın düzenli olarak dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Ayrıca diş ipi ve antiseptik gargara ile ağız bakımlarını yapmaları gerekmektedir.

Kanal Tedavisinin Yerine Uygulanabilecek Alternatif Tedavi Var Mıdır?

Kanal tedavisinin alternatifinin; çiğneme fonksiyonunu eski haline getiren bir tedavi olması gerekmektedir. Bunun için de ilgili diş çıkartıldıktan sonra köprü veya implant uygulaması yapılarak ya da kısmi takma diş uygulanarak alternatif bir tedavi yapılabilmektedir. Ancak kanal tedavisi ile kıyaslandığında; kanal tedavisi daha avantajlı bir tedavi olmaktadır. Dolayısı ile dişlerin kurtarılması için uygulanabilecek en uygun tedavi, kanal tedavisidir.

Bir cevap yazın

Eposta adresiniz gizli kalacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Bu sayfada toplam 0 Ayrı Müşteriye ait yorum bulunmaktadır. Sizde Kanal Tedavisi ile ilgili yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz Müşteri yorumları ve sorularınız bizzat Dt. Ömer Bayar tarafından cevaplandırılacaktır.