Kompozit Dolgu

Kompozit Dolgu

Kompozit dolgu; hem estetik hem de kozmetik sebepler ile uygulanabilen bir tedavidir. Mevcut dişin restore edilmesi ya da kaybedilmiş olan bir dişin yağısının yeniden oluşturulması için uygulanabilecek bir işlemdir. Kompozit dolgu ile hastalarımızın gülüş tasarımlarının yapılması mümkündür. 70li yıllarda amalgam dolgu kullanılırken; günümüzde gelişen teknoloji ile beraber kompozit dolguların kullanımları oldukça yaygınlaşmıştır. Estetik, renk uyumu, biyolojik uygunluk, basınca dayanıklılık gibi etkenler dikkate alınarak ideal dolgu malzemesinin seçimi yapılmaktadır. 60lı yıllarda ön dişlerde kullanılırken, günümüzde hem ön hem de arka dişlerde kullanılabilmektedir.kompozit dolgu

Kompozit Dolgu Uygulaması Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Kompozit dolguyu gerektiren durumlar aşağıda verilmiştir:

  • Hastalarımızın çürük dişlerini onarmak ve aradaki boşlukları doldurmak için kompozit dolgu uygulaması yapılmaktadır.
  • Kırılmış veya çatlamış dişlerin onarılması için kompozit dolgu tedavisine başvurulabilmektedir.
  • Dişlerin renklerinin doğal diş rengine yakın hale gelmesi için uygulanabilmektedir.
  • Dişlerinin daha uzun gözükmesini isteyen hastalarımıza kompozit dolgu uygulanabilmektedir.
  • Diş şeklinin değiştirilebilmesi için kompozit dolgu uygulanabilmektedir.
  • Amalgam dolguları estetik bulmayan hastalarımız için estetik açıdan daha iyi bir alternatif olarak kompozit dolgu uygulanmaktadır.
  • Diş eti çekilmesi problemi olan hastalarımızın diş köklerini korumak amacı ile kompozit dolgu yapılabilmektedir.

Kompozit Dolgu Uygulamasına Her Yaş Grubu Uygun Mudur?

Bonding tedavisi için yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Her yaş grubundan bireyin dişlerinin hem estetik hem de işlevsel olmasını sağlayan bir uygulamadır. Çocuklar, gençler, yetişkinler ve yaşlılarda uygulanmasının herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Kompozit Dolgu Tedavisi Nasıl Uygulanır?

kompozit dolguKompozit dolgu işleminde öncelikle dolgu yapılacak olan dişin yüzeyinin temizlenmesi gerekmektedir. Enfeksiyon olması durumunda, enfeksiyonun giderilmesi gerekmektedir. İşleme başlamadan önceki ön hazırlık aşaması oldukça kısa sürmektedir. Anestezi işlemi gerekmediği gibi kompozit dolgu renginin seçilmesi yeterli olmaktadır.

Dolgunun bağlanan yüzeylerini arttırmak amacı ile bizotaj işlemine gerek duyulmaktadır. Diş yüzeylerinin pürüzlenmesi amacı ile jel uygulanmaktadır. Dolgu yapılacak olan dişin etrafına tamponlar yerleştirildikten sonra rubber dam ile diş izole hale getirilmektedir. Diş ve kompozit dolgu arasındaki bağlantıyı sağlayabilmek için bonding işlemine geçilmektedir. Öncelikle ışık verilerek ince katmanlar halinde dolgunun sertleşmesi istenmektedir. Bunun için çürük kavitesi doldurulana kadar ışık verme işlemi tekrarlanmaktadır.

Kullanılan dolgu malzemesinin sertleşmesi ile beraber diş hekimlerimiz dolguyu şekillendirmektedir. Sonrasında kalan diş yüzeylerine uyum sağlayacak şekilde diş dolgusunun şekillendirmesi yapılmaktadır. Kompozit dolgu tedavisi uygulanırken bir diş için ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında bir süre gerekmektedir.

Kompozit Dolguların Kullanım Ömrü Ne Kadardır?

Kompozit dolguların ağızda kalabildiği süre, ortalama 7 ile 10 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Kompozit dolgunun kullanım süresinin uzaması veya kısalması; hastalarımızın ağız ve diş sağlıklarına ne kadar dikkat ettiklerine göre değişiklik göstermektedir.

Kompozit Dolgu Tedavisinin Artıları Nelerdir?

Bonding uygulamasının avantajları şunlardır:

  • Estetik kaygısı olan hastalarımızın dişlerinin daha estetik görünmesini ve dolayısı ile özgüvenlerinin artmasını sağlamaktadır. Toplum içerisinde daha rahat gülümsemelerini sağlayan bir uygulamadır.
  • İşlem süresi oldukça kısa olduğu için bir gün içerisinde birden fazla dişe kompozit dolgu yapılabilmektedir.
  • Amalgam dolgu uygulaması ile karşılaştırıldığında; kompozit dolguyu hem arka hem de ön dişlere uygulayabilmek mümkündür.
  • Hastalarımızın doğal diş renklerine uygun bir renkte dolgu yapılmaktadır. Bu sayede yapılan dolgu hem estetik hem de doğal durabilmektedir.
  • Birleşim yerinde çürük oluşumu olmamaktadır. Ayrıca kimyasal yapısı dikkate alındığında; diş ile dolgunun, diğer dolgu çeşitlerine göre daha iyi birleştiği görülmektedir.
  • Kompozit dolgular, diş sokularını destekledikleri için kırılma ve sıcak hassasiyeti gibi durumlar görülmemektedir.
  • Oldukça ağrısız bir işlemdir ve tedavi esnasında dişin uyuşturulmasına gerek duyulmamaktadır.

kompozit dolgu

Kompozit Dolgu Tedavisinin Olumsuzlukları Nelerdir?

Bonding tedavisinin dezavantajları aşağıdaki gibidir:

  • Kompozit dolgu tedavisinin bitimi ile beraber hastalarımızın dişlerinde hassasiyet problemi oluşabilmektedir. Ancak bu problem oldukça kısa sürelidir. Uzun süre hassasiyet olması durumunda ise; hastalarımızın diş hekimlerimize başvurması istenmektedir.
  • Kırmızı şarap, çay, kola, sigara gibi dişin yapısını etkileyen ve renklendirici özelliği olanların tüketilmesi durumunda; kompozit dolgunun renginde değişimler görülebilmektedir. Bu sebeple renklendirici gıdaların tüketimlerinin azaltılması gerekmektedir.
  • Tam anlamıyla doğal dişin dayanıklılığına sahip olmadığı için hastalarımızın sert ve kabuklu besinleri tüketmemeye özen göstermeleri gerekmektedir.

Kompozit Dolgu Fiyatları Neye Göre Değişmektedir?

Kompozit dolgu ücretlerinin belirleyicileri şöyledir:

  • Kompozit dolgu işleminin uygulanacağı diş sayısına göre fiyat belirlenmektedir.
  • Dolgu yapılacak olan dişte veya diş etinde enfeksiyon olması durumunda; diş hekimlerimiz öncelikle enfeksiyonu temizlemek için fazladan seans yapmalıdırlar. Bu sebeple işlemin maliyeti de artmaktadır.
  • Dişlerin konumuna göre işlemin süresi ve zorluğu değişiklik göstermektedir. Daha zor bölgelerdeki dişlere kompozit dolgu yapılması durumunda, fiyatı daha yüksek olmaktadır.
  • Diş hekimine ve kliniğin bulunduğu bölgeye göre kompozit dolgu fiyatlarında değişiklikler olmaktadır. Uzman hekimlerimiz; senelerdir edindikleri bilgi ve birikimleri ile kompozit dolgu işlemini yapmaktadırlar.

Bir cevap yazın

Eposta adresiniz gizli kalacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Bu sayfada toplam 0 Ayrı Müşteriye ait yorum bulunmaktadır. Sizde Kompozit Dolgu ile ilgili yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz Müşteri yorumları ve sorularınız bizzat Dt. Ömer Bayar tarafından cevaplandırılacaktır.